İnşaat günümüzde hayatımızın tam ortasında yer alan bir sektördür. Yapı ürünleri de bu sektörün temel taşlarıdır. İnşaatta bina yapımı gibi birçok alanda kullanılan malzemelere yapı malzemeleri denir. İnşaatta kullanılan en yaygın ürünler çimento, ahşap, agregalar, tuğlalar, metaller, kil, beton ve buna benzer şeyler. Binaların inşası için tarih boyunca kum, kil, taş, ahşap, hatta yapraklar ve dallar doğal olarak temin edilen malzemeler kullanılırdı. Fakat gelişen ve ilerleyen dünyada doğal malzemeler yerine sentetik ürünlerde tercih edilmektedir. İnşaat sürecinde, yapı ürünlerinin planlı bir şekilde seçilmesi oldukça önemlidir. Yapı ürünlerinin türü, genelde yapının mimarı tarafından tasarım aşamasında belirlenir. Bu süreçte malzemenin kalitesi, ebadı, edatı, üretici firma isminin gibi durumların düzgün belirlenmesi gerektiğini söyleyelim.
İnşaatta Kullanılan Yapı Ürünleri
Daha önce de belirttiğimiz gibi inşaat sektöründe doğal ve sentetik olmak üzere çeşitli yapı ürünleri kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Ağaçtan elde edilen organik esaslı yapı malzemesi olan ahşap. En eski yapı malzemeleri arasında bulunur. Kullanışlı bir üründür. Üstünlük olarak diğer yapı ürünlerine göre daha az niteliklidir.
- Kalıp çıkarma işlerinde kullanmak için alçı taşını toz hale getirerek elde edilen alçı, suyla birleştiğinde sertleşmeye başlar. Birçok alanda kullanıma uygundur.
- Çok hafif ve kolay işlenebilir yapıya sahip olan alüminyum gümüşi bir renkte ve oldukça hafif bir üründür. Isı ve elektriği iyi iletir. Kaynama noktası yüksektir. Çelik ve demirden son en çok tercih edilip kullanılan bir malzemedir.
- Yapı sektöründe oldukça önemli bir konuma sahip olan boru içi boş, uçları açık silindir şeklinde bir yapı malzemesidir. Sıvı ve gazın bir yerden başka bir yere sorunsuz bir şekilde iletilmesini sağlar.
- İskele ve kalıp platformlarında, çatı kaplama ve binanın iç bölme temelinde plywood kullanılır.
- İnşaat sektöründe uzun zamandır yoğun bir şekilde kullanılan cam; su geçirmez, saydam, sert ve kolay kırılan bir üründür.
- Bağlayıcı malzeme olarak genelde çimento kullanılır. Toz grubunda yer alır. Su ile karıştırıldığı zaman bağlayıcı özelliğini kazanır. Katılaşma süreci ise dış etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Dört türü vardır: puzolonik çimento, portland çimento, beyaz çimento, portland kompoze çimento.
- Ağacın ve çimentonun fonksiyonlarını içerisinde barındıran betopan bir inşaat levhasıdır. Sağlığa zararlı madde içermez. Isı ve ses yalıtımını sağlar.
- Minerallerin bir araya gelmesiyle oluşan doğal taşlar, yapı işlerinde kullanılmaya oldukça elverişlidir. Genelde duvarlarda, temellerde, zemin ve çatı kaplamalarında kullanılır.
- Diğer yapı malzemelerine göre daha hafif olan gaz beton, yaklaşık olarak %85’i basınçlı hava bulunan gözeneklerden oluşur. Çok amaçlıdır. Geniş bir kullanım alanı vardır.
- Su ile karıştırılınca, kuruduktan sonra katılaşma özelliği gösteren kireç, kireç taşının pişirilmesiyle meydana gelir. Yapı sektöründe birçok alanda kullanılmaktadır.
- Kil bazlı toprağın pişirilip kurutulmasıyla oluşan tuğla ve kiremit, bağlayıcı maddelerle birbirlerine tutturularak duvar inşasında kullanılır. Bir tuğlanın baca tuğlası, kare baca tuğlası, yığma ve asmelon tuğla gibi türleri vardır.
- Doğadan karşılanamayan plastik, çeşitli elementlerin birleşmesiyle oluşur. İnorganik bir maddedir. Bir plastiğe istenilen şekil verilebilir. Yapı sektöründe, su tesisatı, PVC yer döşemeleri ve bunlara benzer birçok alanda kullanılabilir.
- Yüksek basınç direncine sahip olan hazır beton oldukça dayanıklı bir yapı ürünüdür. Çimento, agrega ve suyun karıştırılmasıyla oluşur. İstenilen kalıbın şeklini alan kompozit bir malzemedir.
- Günümüzde yalıtım malzemeleri ile ısı yalıtımı, ses yalıtımı, su yalıtımı ve çatı yalıtımı gibi uygulamalar ile enerji tasarrufu sağlarız.
Yapı Malzemelerinin Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Peki yapı ürünleri kalitesini farklı yollarla nasıl anlarız? Neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz?
Yapı malzemeleri seçimi yapılırken kontrol mimari veya mühendisin araştırma ve inceleme yapması gerekir. Malzemeler alınmadan önce miktarları belirlenmelidir. Bu sayede kontroller daha sağlıklı yapılır. Kullanılacak yapı malzemesinin güvenli olup olmadığını ve zararlı madde içerip içermediğini malzeme güvenliği bilgi formu istenerek de kontrol edilebilir.
Kaba yapı malzemelerini oluşturan kaya, kil, taş, çakıl, kum, mıcır, çimento, kireç, tuğla, kriket, gaz beton, kereste, inşaat demiri, çelik hasır, beton ve inşaat çivisi, tavlı tel ile mozaik gibi malzemelerin seçimine de aynı şekilde dikkat edilmelidir.
Yapı malzemesinin dayanma gücünü belirlemek için dış kuvvetlerin etkisi altındayken gösterdiği şekil değişikliklerini gözlemleyebilirsiniz. Yapı malzemelerinin mekanik özellikleri bu işin ustaları tarafından bilinmelidir. Bir malzemenin mekanik özellikleri şekil değiştirme, sertlik, yorulma, gerilme, darbe dayanıklılığı, aşınma dayanımı ve sünme dayanımıdır. Kullanılacak malzemelerin bu özelliklerine hâkim olunursa, üzerinde nasıl işlemler yapılacağına da daha iyi karar verilir.
Yapı ürünlerinin projelendirilmesi sırasında malzemenin emniyet gerilmeleri ve maksimum gerilmesi bilinmelidir.
İnşaat sektöründe iş yaparken doğru insanlarla çalıştığınızdan emin olun. Kimlerle iş yaptığınızı iyi bilin. Kırcalı Yapı Malzemeleri Sanayi olarak bu sektörde uzun yıllardır tecrübemizle yer almaktayız. İnşaat ve alt yapı çalışmaları ile her zaman sizin hizmetinizde olmaktan gurur ve mutluluk duyarız.