Kaliteli Yapı Malzemeleri İle Kırcalı A.Ş
Blog

Üst Yapı Ürünleri Nasıl Sınıflandırılır?

Bir şehrin yaşanılabilir hale gelmesi için sadece alt yapı çalışmaları yeterli değildir. Bunu yanı sıra üst yapı çalışmaları da yapılmalıdır. Bir mekân, şehir ya da bölge ancak bu şekilde yaşanılır hale gelir. Peki bu üst yapı çalışmalarının içerisinde neler vardır? Üst yapı ne demektir?

üst yapı çalışmaları

Üst Yapı Ne Demektir? Üst Yapı Çalışmaları Nelerdir?

Alt yapı çalışmalarının üzerine kurulan, üretime veya oturmaya yarayan yapıların tümü üst yapıdır.

Statik ya da mimari projelere göre kolon ve temel uygulamalarının yapılması, kazı dolgu çalışmalarının uygulamaya uygun biçimde yönlendirilmesi ve kotların tespiti yapılır. İnce işlerde her bir katın şap kotlarının, duvar akslarının, merdiven akslarının ve +1 kotlarının verilmesi gereklidir. Mühendislik yapılarında projelendirilmiş çelik konstrüksiyon kolon, cephe ve çatı sistemlerinin üç boyutlu uygulama konusunda hizmet verilmelidir. Yüksek katlı binalar, toplu konut projeler, viyadük ve köprü, hangar ve depo, fabrika ve enerji santralleri gibi endüstriyel yapılarda üst yapı çalışmaları düzenlenir.

Bahçe, park ve peyzaj uygulamaları, parke bordur ve çevre düzenleme çalışmaları, metraj ve kazı dolgu çalışmaları hizmetleri de verilir.

Üst yapı projeleri; yüksek katlı bina uygulamaları, çelik yapılar, sağlık hizmeti yapıları, konutlar, eğitim hizmeti yapıları, Ticari binalar, alışveriş merkezleri, otel yapıları, peyzaj, bahçe ve park projelerinin sahaya uygulanması, mimarlık ve mühendislik projelerinin sahaya uygulanması ve buna benzer birçok çalışmayı kaplar.

üst yapı çalışmaları

Üst Yapı Ürünleri Nelerdir?

Kırcalı Yapı Malzemeleri Sanayi şirketi olarak üst yapı ürünleri için bariyer, parke ve bordür gibi ürünlerimiz mevcuttur. Bunları kategorilerine ayırıp söylemek gerekirse:

  • Bariyer bölümünde tek yanak ve çift yanak olmak üzere iki çeşit bariyer vardır.
  • Beton duvar bölümünde ise beton saksı, şev taşı, kırmızı harpuşta, kırmızı ve gri doğal betonlar bulunur.
  • Bordür ürünleri arasında asfalt bordürü, perdahlı kırmızı, mikronlu beyaz, yol çizgisi, mikronlu siyah, kırmızı ve doğal, perdahlı kırmızı takım, 35 derece dönüş perdahlı doğal, 90 derece köşe dönüş mikronlu beyaz, 35 derece dönüş, 90 derece köşe dönüş doğal, 90 derece köşe dönüş mikronlu siyah, 35 derece köşe dönüş doğal ve 35 derece köşe dönüş mikronlu doğal bordürler vardır.
  • Parkelerde ise altıgen mikronlu grupta sarı, beyaz kırmızı, doğal parkeler vardır. Kilitli parke grubu doğal, siyah, kırmızı, mikronlu beyaz, mikronlu kırmızı, mikronlu siyah parkelerden oluşur. Dikdörtgen prizma şeklinde farklı boyut ve renklerde parke taşları mevcuttur. Son olarak da çim taşı yeşil, kırmızı ve doğal renkleri bulunur.

Eğer sitemize girip üst yapı çalışmaları kategorisindeki projelerimizi incelerseniz ne kadar kaliteli çalışmalar ortaya çıkardığımızı görürsünüz.

Üst Yapı Ürünlerinin Sınıflandırılması

Genel olarak yapı ürünleri, kendi özellikleri oranında insan yaşamı için gerekli olan fiziksel ortamı sağlayan ve yapıyı oluşturan çeşitli elamanlardır. Bu bağlamda yapı ürünleri; üretim yöntemine, kökenine ve kullanış yeri ile amacına göre sınıflandırmak mümkündür.

  • Üretim yöntemine göre: Bir ya da birkaç doğal malzemenin birleşiminden oluşan sentetik yapı malzemeleri beton, cam, çelik ve plastik gibi ürünlerdir. Endüstriye yönelik çeşitli üretim metotları ile elde edilir. Beton gibi malzemeleri genelde beton santrallerinde üretilirken, çelik gibi malzemelerde ise tamamen endüstriyel işlemler uygulanır. Doğadan çıktığı gibi yapıda kullanılmak için yerini alan ve endüstri üretimine ihtiyaç duyulmadan, basit pişirme işlemleri ile kullanılan malzemeler ise doğal ürünlerdir. Taş, ahşap ve pişmiş toprak gibi yapı ürünleri doğal malzemelere örnek verilebilir.
  • Kökenine göre: Malzemeler organik ve inorganik olmak üzere ikiye ayrılır. Organik malzemeler; azot, karbon ve hidrojen esaslı ahşap gibi malzemelerdir. İnorganik malzemeler; yer kürede olan bütün malzemeler kalsiyum, silisyum ve çeşitli mineral esaslı taş, beton, pişmiş toprak, metal ve cam gibi ürünlerdir.
  • Kullanış yeri ve amacına göre: Taşıyıcı, ayrıntı ve koruyucu (yalıtım) malzemeler olarak üçü ayrılır.
    • Taşıyıcı malzemeler: genelde inşaat mühendisliği alanında kullanılan ürünler genel olarak çelik, betonarme, ahşap ve zemindir. Çelik, beton ve ahşap üst yapı ürünleri yapının taşıyıcı iskeletini oluşturur. Zemin malzemesi ise yapının ayakta durmasını sağlayan üründür. Zemin malzemesi sınırsız ve şekil verilemeyen bir malzeme türüdür. Fakat üst yapı ürünleri sınırlı ve genelde şekil verilebilen ürünlerdir. Üst yapı ürünlerinin dayanıklılığını arttırmak zemin malzemesinin dayanıklılığını arttırmaktan daha kolaydır.
    • Ayrıntı Malzemeleri: Genel olarak bir yapının taşıyıcılık dışındaki fonksiyonlarını yerine getirmek için kullanılan ürünlerdir. Çoğu yapı malzemesi bu sınıfa girer. Doğrama, bölme, kaplama ve dekoratif gibi belirli işlevleri yerine getirmek için kullanılır. Fakat bir ürün bazen taşıyıcı malzeme bazen de detay malzemesi olarak kullanılabilir. Ahşap ise bu ürüne iyi bir örnektir.
    • Koruyucu (yalıtım) malzemeler: Bir yapıyı olumsuz dış etkenlerden korumak için kullanılan cam yünü, perlit, taş yünü gibi malzemeler ile ses, ısı ve su yalıtım ürünleri bu gruba girer.

Birçok alt ve üst yapı ürünleri sınıflandırılması genel olarak bu şekilde yapılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.