Parke çeşitleri, üst yapılarda kullanacağınız alanlara göre en doğru seçimi yapmanız için size sunulan yapı malzemesi seçeneklerindendir. Aslına baktığımız zaman parkeler mimari yapılarda yer döşemeleri için kullanılan yapı malzemelerinden biridir. Başka bir değişle parkeler, yer döşemeleri için kullanılan bir kaplama türü. Parkeler doğal ve organik malzemelerden üretildiği için yer döşemelerinde sıklıkla tercih edilen ve kullanılan bir materyal.
Çoğunlukla daha kolay bulunabilir ve fiyat olarak diğer türlere göre daha uygun olduğundan dekorasyonlarda kilitli parkeler sıklıkla tercih edilmektedir.
Yer döşemeleri sırasında, parke takılmadan önce elenmiş kum dökülerek mekan tamamen düzleştirilir. Kum her yere eşit şekilde dağıtıldıktan sonra tekrar düzleştirme işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada hiçbir şekilde girinti ve çıkıntı oluşmaması önemli. Tamamıyla uygun ortam oluşturulduktan sonra taş döşeme işlemine başlanır. Tüm beton parkeler kum zemin üzerine yerleştirildikten sonra kompaktörle taşlara basınç uygulanır. Ardından beton taşların yerinden oynamaması için kenarları sıva ile desteklenir. İnce elenmiş kumlar beton taş aralarına doldurularak ekstra destek sağlanır. Bu işlem aynı zamanda taşların zamanla tamamen yerine oturmasını sağlayacaktır.
Beton parkeler parklarda, bahçelerde, saha, yol, kamuya açık meydanlarda, otoparklarda ve benzeri alanlarda kullanılan kullanışlı bir üründür.
Peki yer döşemesi dekorasyonu sırasında doğru beton parkeyi nasıl seçmeliyiz? Parke çeşitleri arasındaki farklar nelerdir? Nerede hangi parke kullanılır? Çeşitlerine göre parkelerin kullanım alanları nelerdir?
Yer döşemeleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi cevapları ile birlikte bu yazımızda derledik. İşte parkeler hakkında tüm merak ettikleriniz ve doğru parkeyi seçmeniz için kullanabileceğiniz bazı ipuçları:
Beton Parke Çeşitleri Nelerdir?
Beton parkeler, mimari ve inşaat sektöründe sıklıkla tercih edilen yapı malzemesi türüdür. Genellikle parklar, kamuya ait meydanlar, sokaklar ve kaldırımlarda sıklıkla beton parkelerle karşılaşırız.
Zorlu hava koşullarına, doğa olaylarına, ağır yüklü araçlara ve basınca karşı dayanıklılık gösteren beton parkeler açık alan yer döşemelerinde tercih ediliyor. Kalitesi yanında dekoratif tarzı da tercih edilmesini etkileyen faktörler arasında. Ekonomik ve kolay ulaşılabilir olmasıyla da inşaat sektöründe kullanımı yaygın bir yapı malzemesi. Peki beton parke çeşitleri nedir?
Beton parkeleri daha ayrıntılı inceleyecek olursak, farklı alanlarda kullanımı bulunun farklı beton parke türleri olduğunu görmekteyiz. Kilitli parkeler, çim taşı parkeler, altıgen parkeler ve renkli parkeler olmak üzere beton parke çeşitleri mevcut.
Beton parke kullanımının avantajlarını ve beton parke çeşitlerini daha ayrıntılı inceleyecek olursak:
Beton Parkelerin Avantajları
Beton parke çeşitlerinin inşaat sektöründe ve mimari yapılarda sıklıkla tercih edilmesini edilmesine neden olan birçok avantajı vardır.
- Beton parkelerin zemine uygulanması oldukça kolaydır ve zorlu işçilik gerektirmeden kolayca yer döşemelerinde kullanılabilir.
- Beton parkeler kullanım alanlarına göre istenilen boyutlarda ve şekillerde seçilebilir. Birçok farklı beton parke çeşidi mevcuttur.
- Beton parkeler, yer döşemelerinden söküldükten sonra tekrar farklı yerlerde kullanılabilir. Bu özelliğiyle geri dönüşümü olan zamansız yapı malzemeleri arasında yerini alır.
- Beton parkeler yer döşemesinde kullanılmasından itibaren 20-25 yıla kadar bakım gerektirmeden kullanılabilir.
- Basınca, doğa olaylarına ve zorlu hava koşullarına karşı dayanıklı olmasıyla dış mekanlarda tercih edilebilir.
- Beton parkelerin çevreye herhangi bir zararı yoktur. Üretimi sırasında çevreye herhangi bir zarar verilmez.
- Üretimi yerli malzeme ve ham maddelerle sağlanır.
Kilitli Parkeler
Döşeme kolaylığı ve sağlamlığıyla kilitli parkeler çevre düzenlemelerinde sıklıkla tercih edilen bir parke çeşidi. Zorlu hava koşullarına dayanıklıdır ve zorlu işçilik gerektirmemesiyle özellikle kamuya açık alanlar, meydanlar, parklar ve bahçelerde sıklıkla gördüğümüz bir üst yapı malzemesi.
Donma ve kayganlığa karşı dayanıklılığı bulunan kilit parke çeşitleri, özellikle üst yapı yol döşemelerinde sıklıkla kullanılan bir malzeme. Aynı zamanda uzun ömürlü olan kilit parkeler 20-25 yıla kadar dayanıklıdır. Ve de tekrar tekrar sökülüp farklı mekanlarda kullanılabilir. Kilit parkeler renkli olarak döşendiğinde, örüntü görüntüsü oluşturarak estetik bir görüntü sağlanabilir. Bu özelliğiyle kilit parke çeşitlerinin dekorasyonlarda da sıklıkla kullanıldığını görmekteyiz.
Çim Taşı Parkeler
Çim taşı parkeler, özellikle park, bahçe gibi yeşil alanlı mekanlarda sıklıkla kullanılan bir üst yapı ürünü. Peyzaj mimarisinde işlevsel bir ürün olarak kullanılan çim taşı parkeler, dayanıklı olmasıyla birlikte dış mekanlarda estetik bir görüntü yaratabilir.
Çim taşı parke çeşitleri aynı zamanda çevre dostu bir üst yapı ürünüdür. Özellikle yağışlı günlerde su emilimi yüksek olduğundan sel riskini azaltır. Aynı zamanda yokuş gibi eğimli alanlarda kullanılarak erozyon riskine karşı bir önlem olarak kullanılır.
Çim taşı parkeler estetik görüntüsüyle de sıklıkla tercih edilmekte. Yer döşemesinin ardından zeminde petek görünümü oluşmasını sağlar.
Altıgen Parkeler
Altıgen parke çeşitleri, yollarda ve dış mekan alanlarında sıklıkla gördüğümüz üst yapı kaplama malzemelerinden biri. Özellikle petek görüntüsüyle dikkat çeken altıgen parkeler, sağlamlığıyla olduğu kadar oluşturduğu dekoratif görüntüyle de sıklıkla tercih ediliyor.
Uygulama kolaylığı ve basınca dayanıklı olmasıyla altıgen parkeler, geniş dış mekanlarda kullanıma uygundur. Aynı zamanda üretimi sırasında doğaya herhangi bir zararı dokunmamasıyla çevre dostudur.